среда, 24. мај 2017.

Azbuka za decu

Azbuka za decu
Azbuka za decu treba da bude interesantna i zabavna. Maštovita azbuka sadrži jedinstvene asocijacije slova za decu koje im olakšavaju učenje. 

Azbuka za decu
Azbuka za decu

Po planu i programu našeg obrazovnog sistema prvi put se uči azbuka u predškolskom, ali mnoga deca su spremna da je savladaju i ranije, samo im je potreban adekvatan pristup učenju, jer sa učenjem slova se ne može poraniti, ako pratite detetov psihomotorni razvoj, kao ni sa učenjem načina i modela učenja, pa je zato preporučljivo da azbuka za decu bude interesantna i zabavna, da deca ne bi prebrzo izgubila interesovanje za dalje učenje. Zanimljive slike i skriveni simboli Maštovite azbuke bude maštu i daju podsticaj za dalje učenje. U predškolskom periodu, učenjem azbuke uz igru, stvara se čvrsta osnova za dalje školovanje. Najbolji način je da učimo slova kroz igru. Azbuku deca najlakše uče pomoću asocijacija sa slovima i slikama koje predstavljaju predmete i životinje čiji nazivi počinju na dato slovo.
U Maštovitoj azbuci se u svakoj slici nalazi skriveno odgovarajuće slovo, što je značajno kako za pamćenje slova tako i za razvoj inteligencije, a takođe ima za cilj je da se asocijacijama u vidu slika angažuje desna hemisfera mozga, dok je leva hemisfera mozga već aktivirana, jer je inače zadužena za učenje. Poznato je da je najkvalitetnije učenje upravo ono gde su aktivne obe strane mozga. Prvi zadatak dece u predškolskom je da prepoznaju velika slova, što uz pomoć Maštovite azbuke ne predstavlja nikakav problem. Sledeći korak u pripremama za čitanje je sklapanje lakših reči, čemu je takođe prilagođena Maštovita azbuka, jer osnovni komplet sadrži 40 slova magneta, od čega 30 osnovnih slova azbuke, plus 10 dupliranih slova (5 samoglasnika kao najčešća slova u rečima, kao i slova M, T, B, D i N) koja se ponavljaju u osnovnim rečima kao što su: MAMA, TATA, BABA, DEDA i NANA. Pomeranjem magneta i njihovim slaganjem dete sklapa svoje prve reči, razvijajući i motoriku i kreativnost. I ubrzo se povećava i broj reči koje dete može sastaviti.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.